Koleksi berita dan cerita dari pelbagai sumber untuk santapan minda anda

28 Okt 2018

Kenapa Pengguna pilih GRAB


Perniagaan ialah persaingan, siapa yang pelanggan suka , dialah yang akan untung.Kenapa pengguna pilih Grab ?

 Di sini aku kongsikan pendapat netizen yang memilih GRAB :

1.Lebih fleksibel dan teratur sebab hanya booking melalui online.
2.Kenderaan lebih selesa
3.Tambang teksi lebih mahal berbanding GRAB dan menggunakan meter.
4.Tambang Grab 50% lebih murah berbanding teksi dan pemandu Grab tak boleh sesuka hati  memilih penumpang dan destinasi
5.Grab lebih baik dari teksi biasa, pemandunya sopan, kereta bersih dan harga berpatutan, banyak pengalaman buruk dgn teksi biasa
6.Teksi dari tempat saya ke PG airport Kos RM45; Grab/Uber RM22. Don't know who else really going to pick teksi.
7.Antara sikap jelik yang biasa pengguna hadapi apabila menggunakan perkhidmatan teksi;

7.1. Sikap biadap pemandu 
7.2. Caj melampau
7.3. Pilih penumpang (kalau dekat tak nak hantar, kalau hantar pun caj luar biasa)
7.4. Kenderaan dalam keadaan uzur
7.5. Caj boleh berubah dan sekiranya menggunakan meter, laluan yg lebih jauh ke destinasi dipilih.

7.6  Grab lebih selamat.. Aku rasa puashati bila guna perkhidmatan grab.
7.7  Kereta mereka selesa.
7.8  Layanan mesra
7.9  Harga berpatutan
7.10       Selamat ( app boleh trace ke mana kita pergi)
7.11       Cepat.untuk ke destinasi pilihan.


Pilihan yang ada untuk Win-win situation :


  • Kurangkan kadar tambang teksi dan naikkan sedikit tambang Grab, Ia adil untuk Pemandu Grab.
  • Buat aplikasi utk teksi seperti sistem grab.. mana mahunya.. depa tamak nk ikut meter.. bersainglah cara sihat..kebanyakan grab driver pakai petrol dan kena bayar tol der..
  • Caj Teksi wajar di kurangkan dan caj Grab wajar di naikkan sedikit, kira ada check and balance lah tu, Pemandu teksi happy dan pemandu Grab turut happy.
  • Pemandu teksi di wajibkan mengunakan platform Grab yang sama, supaya pemandu teksi tidak perlu meronda ronda mencari pelanggan..
  • Penguna e hailing bila call Grab mungkin dapat teksi, atau kereta biasa dan pemandu teksi ada kelebihan iaitu mengambil penumpang jalanan dan Grab tak boleh,




Tiada ulasan: