Koleksi berita dan cerita dari pelbagai sumber untuk santapan minda anda

Feb 27, 2010

Bankrap @ Muflis

Kata sesetengah orang apa ada pada nama.Betulkah? Oh tidak..Sesiapa yang berpandangan begitu dia sebenarnya tergolong ke dalam kumpulan dungu.Sebenarnya nama cukup penting bila kita hendak membuat pinjaman perumahan ,membeli kereta ,memohon kad kredit ,menjadi penjamin dan sebarang urusan berkaitan kewangan dengan institusi kerajaan dan swasta.Kali ini aku nak kongsi topik bangkrap atau muflis.


Definisi @ maksud bankrap atau muflis

Seseorang yang gagal :

a. menjelaskan pinjaman orang perseorangan
b. sewa beli kenderaan
c. pinjaman peribadi atau perumahan
d. menjadi penjamin sosial
e. Kakitangan Kerajaan Kumpulan A yang menjadi penjamin tetapi sipeminjam gagal 
    membayar hutang
f. pinjaman pelajaran
g. Hutang Kad Kredit
h. Hutang Cukai Pendapatan

Dengan jumlah hutang tidak kurang daripada RM30,000.00

Rumusannya :
Kebankrapan adalah satu proses di mana seorang penghutang itu diisytiharkan sebagai bankrap lanjutan daripada suatu Perintah Penghukuman yang dibuat di Mahkamah Tinggi terhadap penghutang tersebut atas kegagalan atau ketidakupayaan untuk membayar hutang sekurang-kurangnya RM30,000.00.


Apabila berlaku kegagalan pembayaran balik hutang ,pemiutang akan memfailkan petisyen kepada mahkamah dengan syarat hutang tidak kurang daripada RM30,000 kerana jika di bawah nilai itu kes berkenaan tidak boleh diisytiharkan bankrap.

Kalau anda inginkan penyelesaian kerana telah diisytiharkan muflis atau mahukan maklumat lanjut tentang bankrap lawati laman web Jabatan Insolvensi Malaysia.Mereka boleh membantu cara atau langkah-langkah untuk  menyelesaikan masalah anda.

Sumber : harian Metro & Jabatan Insolvensi Malaysia.

12 comments:

Anonymous said...

HANYA PADA NAMA ...

Tergerak saya utk memberi komen pada artikel ini kerana ingin berkongsi pengalaman dan menjadi pengajaran kepada semua pembaca.

Pada sekitar tahun 2004, atas dasar kasihan dan ingin membantu kawan isteri yg ingin memulakan kehidupan selepas tamat pengajian undang2, saya telah menjual kereta wira yg tidak pernah saya pakai kepadanya secara sambung bayar.

Dan mungkin juga atas dasar tidak bertangungjawab, kawan isteri saya itu tidak pernah, walau sebulan pun membyr instalment kepada bank termasuklah cukai jln dan insuran.

2 tahun lepas ketika hendak mengeluarkan gaji di ATM utk membayar sekolah anak, saya mendapati akaun saya telah dibekukan, dan kerani bank tersebut memberitahu semua gaji saya telah dirampas, saya telah diisytiharkan bankrap. oleh kerana status bankrap itu juga saya telah dibuang kerja serta merta kerana saya bekerja di institusi kewangan. Hidup saya telah berubah sejak dari hari itu.

Saya menanggung 2 anak yg masih kecil dan bersekolah, kedua org mentua saya, ipar2. Dgn berstautuskan bankrapsi, mendapat kerja bukanlah senang, ditambah lg TANPA BOLEH menggunakan AKAUN SIMPANAN.

Hidup seperti kaum badwi kerana sering berpindah randah sbb x mampu membayar sewa. Pernah sekali ditengking, dimaki depan jiran dan anak2 oleh tuan rumah dan terus dihalau keluar tgh malam buta.

Dan saya masih lagi meneruskan kehidupan sebegini sebab... HANYA PADA NAMA ...

Anonymous said...

Pada 1998 saya memulakan sebuah bisnes kecil kecilan. Bisnes agak baik pada mulanya. Kemudian ada seorang kawan baik mahu turut serta dengan jaminan mahu memberikan sedikit dana untuk membesarkan lagi bisnes.

Umpama pucuk dicita ulam yang tiba. Tanpa berfikir panjang collateral dan kertas kerja dihantar ke bank. LULUS. Yahoo ... RM150k

Ku sangka panas hingga ke patang rupa hujan di tengahari. Bisnes merudum, aku di fire daripada syarikat. Aku kerja kerajaan. 2003 satu perintah mahkamah aku dapat daripada bank.

2005 aku dapat perintah mahkamah dan dijatuhkan bankrap. 2009 semua akaun dibekukan. Aku terus ke JIM Selangor. declare apa yang ada. Kena buat potongan gaji RM100 sebulan. Elaun perjalanan tak boleh masuk dalam akaun bank.

Kena buat surat permohonan lagi untuk lepaskan elaun2 berkenaan. Sampai sekarang masih belum selesai. Nak masukkan duit dalam akaun tak boleh. Nak masukkan cek pun tak boleh ...

seksa...

Takpe ,... tunggu lagi 5 tahun ... 2015 mungkin boleh minta dilepaskan daripada kebankrapan ini. Ingat nama kita juga akan diubah kepada si Bankrap apabila berurusan dengan Jabatan Insolvensi. Hinanya ..

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=JusyhQsUNYg

Anonymous said...

saye bertunang dengan seorang yang muflis, saye dapat rasekan bagaimana rasenye menjadi seorang muflis....hidup bagai tiada arah tuju...ape nak buat sume xleh.....segalanye tentang duit.....xtau nak teruskan ke tidak pertunangan ini.....

kal said...

saya nak bankrapkan diri sebab x tahan dengan ugutan pemungut hutang yang di lantik oleh bank lagipun saya x mampu nak bayar sebab di buang kerja angkara hasutan politik talibarut dalam kerajaan so waras tak kalu itu langkah yang di ambil? 5 tahun ok janji bukan dalam penjara

Jeffrey Norman said...

Saya merasa simpati terhadap anda yang pernah merasa dan/atau memahami rasanya dibankrapkan.
Ianya bukanlah sesuatu yang menyeronokkan. Oleh itu pada saudara/saudari yang 'rasa nak bankrapkan diri', nasihat saya, jangan.
Dan jika ada yang menyangka status bankrap itu akan digugurkan selepas 5 tahun, sila faham yang perkara itu hanya dalam peringkat perbincangan lagi. Saya rasa para pemberihutang tidak akan melepaskan para pemiutang semudah itu.
Saya mewakili satu syarikat yang menguruskan isu-isu kewangan. Kami bantu menyelesaikan kes-kes bankrap, CTOS, CCRIS, dan ada kalanya kes legal.
Kami telah berjaya menyelamatkan harta, rumah, tanah, kereta, dsbgnya dari dilelong oleh bank. Kami juga telah berjaya membantu pelanggan kami dalam rundingan dengan pihak bank untuk mendapatkan kaedah pembayaran yang sesuai/selesa untuk pelanggan kami terus berurusan dengan bank.

KAMI MEMULIHKAN STATUS KEWANGAN ANDA DENGAN BERUNDING BAGI PIHAK ANDA DENGAN INSTITUSI KEWANGAN UNTUK MENDAPATKAN PENYELESAIAN YANG TERBAIK BAGI KEDUA-DUA PIHAK.

Jika anda ada masalah seperti di atas, sila hubungi saya untuk berbincang.
Jeffrey 0108972000 / 0108973000

Jeffrey Norman said...

You can also contact me via email:
jefadnan@live.com

Anonymous said...

Gagal byr hutang dgn perseorangan tu pe mksudnye...conth klu hutg dgn kdai perabut ke mcm tu ke yg xada kaitan dgn bnk ke?

Unknown said...

Sy tlh diistiharkn muflis. Sy dan suami ada rumah yg mn rumah tu ats nama kami bsama. Adakah rumah tu akn disita ?

Tulip Ungu said...

Sy tlh diistiharkn muflis. Sy dan suami ada rumah yg mn rumah tu ats nama kami bsama. Adakah rumah tu akn disita ?

alya ryo said...

Halo semua,
Nama saya Alya Ryo dari Jakarta di Indonesia, saya menjadi mangsa penipuan di tangan peminjam palsu, saya memohon pinjaman sekitar 300 juta dari seorang wanita di negara-negara bersatu dan saya kehilangan sekitar 20 juta tanpa mendapat pinjaman , mereka bertanya lagi dan sekali lagi untuk kos, dan saya dibayar tetapi masih saya tidak mendapat pinjaman, mereka merujuk saya kira-kira 2 kali kepada dua wanita yang berbeza di ibu kota Sepanyol, saya harap saya akan bertemu orang yang betul, tetapi saya tidak dan saya kehilangan perniagaan saya dalam proses itu.
Nasib baik bagi saya, seorang kawan yang baru saja memohon pinjaman, dan mendapat pinjaman tanpa apa-apa tekanan, memperkenalkan saya kepada Ketua Pegawai Eksekutif PINJAMAN JAMINAN, Puan Ivana Luka dan saya memohon 500 juta, saya fikir ia adalah penipuan seperti biasa, tetapi saya mendapat pinjaman saya kurang dari 24 jam, 2% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana perniagaan saya pulih semula
jadi saya nasihat sesiapa yang memerlukan pinjaman untuk dihubungi
Puan Ivana Luka melalui e-mel: ivanaluka04@gmail.com

Anda masih boleh menghubungi saya melalui e-mel: alyaryo10@gmail.com jika anda mempunyai keraguan atau memerlukan maklumat lanjut

Metrolina Credit Company said...

Metrolina Credit Company
Halo

Apakah Anda seorang pria atau wanita dengan busuk dan Anda memerlukan bantuan keuangan dan bank telah menolak Anda karena nilai kredit Anda buruk dan Anda memerlukan dana untuk meningkatkan bisnis Anda lagi karena tugas kami untkarena uk mendukung Anda dalam endaevour keuangan Anda harus khawatir tidak lagi. Metrolina Credit Company hadir untuk mempermudah pinjaman dan membantu Anda mendanai bisnis Anda dan kebutuhan keuangan lainnya

Ew dapat membantu Anda melalui prosedur pemberian pinjaman yang mudah dan Anda yakin akan pinjaman dari perusahaan ini yang harus Anda lakukan adalah memberikan kredensial sejati Anda dan Anda dapat mengajukan permohonan kepada kami melalui hal-hal berikut.

Gmail: metrolinacreditcompany@gmail.com

Dari kategori busness apakah anda termasuk kita yang meminjamkan dan dengan paket pembayaran yang mudah anda akan bebas dan releaf

Kategori Bisnis

Bisnis Merchandising.
Bisnis manufaktur
Bisnis Hybrid.
Kepemilikan tunggal.
Kemitraan.
Perusahaan.
Perseroan terbatas.

Sebagai bisnis pribadi Anda bisa melamar dalam mata uang apapun yang Anda inginkan

Terapkan sekarang
Perusahaan Kredit Metrolina
metrolinacreditcompany@gmail.com

Terima kasih